De brug tussen Metropole Orkest en HaFaBra Nederland

De aandacht voor de lichte muziek binnen de amateurblaasmuziek groeit. Met name de behoefte aan kwalitatief goede arrangementen, stijlkennis en uitvoeringspraktijk.

Jan en Harry Hollander (Jan is trompettist bij het Metropole Orkest) zochten naar mogelijkheden om lichte muziek te promoten voor amateur blaasorkesten met behulp van de expertise die in het Metropole Orkest beschikbaar is. Zij hebben Artes 7 opgericht en daarmee het initiatief genomen om een brug te laten slaan tussen de expertise van het Metropole Orkest, en de amateurblaasmuziek.

Lichte muziek onderscheidt zich van de klassieke blaasmuziek met name door de speelmanier: interpretatie en articulatie. Musici van het Metropole Orkest zijn bereid om amateur HaFaBra orkesten te helpen bij het leren spelen van lichte muziek (jazz, blues, swing, pop, rock, latin, filmmuziek, wereldmuziek) door het bieden van coaching en het geven van masterclasses en workshops. Verder kan men repertoire beschikbaar stellen uit het archief van MCO. Daardoor kunnen de HaFaBra orkesten van Nederland gebruik gaan maken van de muzikale kameleon die het Metropole Orkest is en kan er een enorme impuls ontstaan door een meer professionele aanpak van de lichte muziek.

Het promoten van lichte muziek moet beginnen bij de dirigenten. De aanpak zal zich dan ook met name daarop richten. Zo gauw dirigenten enthousiast zijn, kan er gewerkt worden aan workshops voor orkesten. De KNFM / VNM Commissie Blaasmuziek is bereid een workshop lichte muziek te organiseren voor dirigenten, uitgaande van de beschikbaarheid van het Metropole Orkest.

Tekst: KNFM / VNM
Commissie Blaasmuziek
Toon Peerboom
Pieter Peeters

 

orkaden banner homepage-24